Välkommen

20 mars 2020
Vad gäller för live-streaming av gudstjänster?

Vi får många frågor om rättigheter/skyldigheter runt live-streamade gudstjänster och event. Här kommer lite relevant information:

YOUTUBE/FACEBOOK/INSTAGRAM/VIMEO
* Vill man streama gudstjänsten via sin Youtubekanal så omfattas det av STIM:s licensavtal med Youtubes Då behövs ingen tilläggslicens.
* Denna licens innefattar även om ni sparar ner gudstjänsten som en video eller som inbäddad länk.

Kan vara bra att veta att Youtube kan blockera innehåll i en utsändning. Detta är något som STIM inte har kontroll över och kan bero på att en rättighetsinnehavare har begärt att Youtube blockerar streaming/videos med skyddat innehåll.

STREAMING VIA EGEN HEMSIDA
* Församlingar som streamar från egen hemsida behöver en STIM-licens.
* Även om veckans huvudgudstjänst är befriad från STIM-avgift så gäller detta undantag enbart det som kallas "offentligt framförande", alltså live på plats. INTE överföring till allmänheten. Därför behövs en s. on-linelicens från STIM.
* Teckna er licens på https://my.stim.se/shop. STIM erbjuder en enkel baslicens för musik online. Lägsta priset för en on-line licens är 350 kr per månad. Under v. 13 så lanserar STIM en speciell licens för live-streaming.

CCLI
Nu har CCLI lanserat sin streaming-licens i Sverige. Licens gör att man lagligt kan visa texter på sånger i live-streamen.

För att kunna teckna denna nya licens behövs först Kyrkornas Copyright Licens som ger lagligt tillstånd till kyrkor och kristna organisationer att projicera eller skriva ut text av sånger, lovsånger och hymner. Dessutom tillåter licensen skapandet av egna musikaliska arrangemang, där inte redan ett publicerat arr existerar.

ÖVRIGT
Många samfund har egna avtal med STIM. Kontakta gärna din samfundsexpedition för mer information.

Vi vill också påminna om hur viktigt det är med musikrapportering. Det är så upphovsrättsinnehavarna får sin ersättning, något som också är en förutsättning för fortsatt produktion för ny musik.
Så rapportera - till CCLI och till STIM.

Frågor och svar om Facebook

Läs mer om STIMs on-line licens

Läs mer om CCLIs licenser

Teckna CCLIs nya streaming-licens

Länk till STIMs musikrapportering